Fakta omkring uldsengetøj

Alt hvad du skal vide om vores uldsengetøj, madrasser, dyner og puder, kan du læse lige her på siden, hvor vi besvarer de oftest stillede spørgsmål fra vores kunder. Vi har inddelt FAQ om vores uldsengetøj i underkategorier, så du hurtigt kan trykke dig ind på det spørgsmål, du søger svar på. Læs eksempelvis, hvorfor vi anbefaler uldsengetøj, hvilke funktioner sengetøjet besidder, hvor længe det holder, hvordan det skal bruges osv. Bliv også klogere på, hvordan du vedligeholder dit allergivenlige uldsengetøj bedst muligt, og hvilke metoder du bør benytte, hvis du vasker det i hånden, i maskinen eller kemisk.

Uldens egenskaber

En sund søvn er afgørende for vort velbefindende og evne til at klare hverdagens krav.

Undersøgelser har vist, at hjerterytmen hos mennesker, der sover under en ulddyne, er markant lavere, i forhold til mennesker, der ikke bruger ulddyne. Mange dyner tillader ikke på samme måde at lade fugten passere. Derfor skubber man den ofte af, når man får det varmt og sveder. Når en fugtig kropsdel på den måde bliver afkølet, kan der opstå smerter.

Selv i kulde føler man sig straks dejlig varm, når man lægger sig i uldsengetøj. Uld isolerer så godt, at kroppen ikke afgiver unødvendig varme. Herved holder alt væv inkl. huden en høj temperatur, så der ikke opstår spændinger i musklerne. Afslappede muskler giver bedre blodkredsløb og kan lindre muskelsmerter og hovedpine. I Tyskland bruges uld bl.a. i forbindelse med liggesår, allergi, nerve- smerter, nervøsitet (virker beroligende), kredsløbsforstyrrelser, gigt, iskias, rygsmerter og ledsmerter.

Vask af uldsengetøj

Uldsengetøj kan bruges med eller uden betræk. Hvis du bruger betræk, skal du være opmærksom på at bruge f.eks. 100% bomuld eller 100% silke betræk, da betrækket ellers vil hæmme uldens gode egenskaber.

Vask kun uld, når det er beskidt

Det er ikke nødvendigt at vaske uldsengetøj så ofte, da uld er mere modstandsdygtig overfor skidt. Støvsug uldsengetøjet en gang om ugen for at fjerne hår og løst skidt. Hæng det ud efter behov og lad vejr og vind friske uldsengetøjet op – det er ofte nok.

Vask med uldvaskemiddel

Uld kan ikke tåle at blive vasket med almindeligt vaskemiddel. Det skyldes, at almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, der fremmer vaskeeffektiviteten. Disse enzymer nedbryder fibrene i uld og vil dermed ødelægge ulden.

Pletvask i hånden

Undgå at gnubbe pletter væk da uld let filtre. Uld kan heller ikke tåle at ligge i blød, så pletter skal fjernes, når de opstår, og ellers kan man prøve med noget uldvaskemiddel på pletten i nogle minutter og så vaske det efterfølgende. At vaske uldsengetøj i hånden kan være hårdt arbejde ved f.eks. dyner og madrasser. Der er stor risiko for, at man kommer til at hive og vride for meget i uldsenge- tøjet og derved ødelægge ulden eller syningerne. Derfor anbefaler vi at bruge en stor vaskemaskine på uldprogram, da den bedre kan håndtere uldsengetøjet.

Vask på uldprogram

Vask uld i vaskemaskinen ved 30/40 grader på et uld- eller skåneprogram. Har du ikke en vaske- maskine, der er stor nok, kan du måske finde en ved et møntvaskeri. Uld krymper ikke alene ved høje temperature. Det er derimod bevægelse og varme samtidig, der kan få uld til at krympe. Uld kan også krympe ved lave temperaturer, hvis der sker pluslige temperaturskift.

Centrifugering

Centrifuger uldsengetøj, når det er muligt, også selvom du har vasket det i hånden. Uld kan sagtens holde til centrifugering, og det er en skånsom måde at få vandet ud af uldsengetøjet. Kan din vaskemaskine ikke centrifugere ved høje omdrejninger på uldprogram, kan du blot efterfølgende give uldsengetøjet en ekstra centrifugering ved høj hastighed. Da uldsengetøj bliver tungt, når det er vådt, er der risiko for at uldsengetøj bliver deform, hvis man hænger det op. Det er bedre, hvis det kan tørre liggende f.eks. over flere snore på tørresnoren eller på et håndklæde på badeværelse gulvet. Man må endelig heller ikke vride uldsengetøjet, da det risikere at blive deform og slider unødvendigt på ulden og syningerne.

Magneter

Når man vil vaske uldsengetøj med magneter er det vigtigt at tage magnetindlægget ud inden vask, da magneterne ellers bliver ødelagt.