Magnetisme

Man har kendt til magnetisme helt tilbage til de gamle grækere, som fandt jernmalmen og brugte materialet til primitive kompasser, så de kunne orientere sig til søs. Alle magneter har en nord og en syd pol. Alt er i princippet styret af magnetisme, da alle atomers byggesten er magnetiske. Kernepartiklerne (neutroner og protroner) og elektroner virker som små stang-magneter. Jorden er også en stor magnet, med to magnetiske poler. Sydpolen og Nordpolen. Mellem polerne "bølger" de magnetiske feltlinjer ud fra sydpolen og i en kurve mod Nordpolen. Et kompas vil altid rette sig efter de magnetiske strømninger og derfor pege mod Nordpolen, uanset hvor man befinder sig. Det skal dog lige nævnes at Jordens nordpol fysisk set er en magnetisk sydpol, idet den tiltrækker magneters nordpol.

En magnetisk nordpol vil altid tiltrække en sydpol og to ensrettede poler vil altid frastøde hinanden. F.eks. vil to sydpoler altid frastøde hinanden. En magnet vil altid prøve at hænge fast i jern. Test f.eks. dit magnetsmykke på dit køleskab, hvis normale køleskabs magneter (magneter til opslagstavler) kan hænge, burde magnetsmykket også blive tiltrukket til køleskabet. Magneter kan ikke hænge på f.eks. messing, aluminium og rustfri stål.

Næsten alle vores magnetsmykker indeholder Neodyme magneter, som er stærke og meget holdbare magneter. De har en stor udstråling og er formet som en lille knap med en stærk nord og sydpol på de flade sider. Det er kun vores hermatit smykker der ikke indeholder Neodyme magneter. Hermatit indeholder jern og kan derfor gøres magnetisk. Det er en svagere magnet, dog er den naturligt skabt og billig at producere.

Man kan også lave magneter i bånd. Vi bruger f.eks. disse magnetbånd i vores magnetmadrasser.