Uldens specielle egenskaber

Hos Danolan elsker vi uldens mange specielle egenskaber, og fører derfor et bredt sortiment af både, puder, tæpper og beklædning i det lækre naturmateriale. Men hvordan kan det egentlig være, at uld både er temperaturregulerende, allergivenligt, renligt og åndbart? Det fortæller vi dig mere om lige her på siden, som har til formål at informere om, hvordan uldtæpper, uldpuder og uldtøj blandt andet kan bidrage til en blødere hud, bedre nattesøvn og bedre vejrtræning. Læs mere om uldens specielle egenskaber lige her på siden. Husk, at du altid kan træffe vores personale på tlf. 75 36 77 11 eller mail info@danolan.dk, hvis du sidder inde med spørgsmål.

Helt tilbage til fårehyrdernes tid har mennesker foretrukket ulden som det bedste til beskyttelse mod kulde. Fårehyrderne brugte ulden til beklædning og sov under uldtæpper om natten, og på trods af at hyrderne færdedes ude året rundt i al slags vejr og tilbragte nætterne i primitive hytter, klarede de sig ude i naturen, takket være uldens fantastiske, isolerende egenskaber.

I vor moderne tid har ulden i en periode været fortrængt af mange forskellige syntetiske stoffer, men flere og flere vender tilbage til ulden, der som naturprodukt har så mange fortrin. Hustøvmider og skimmelsvampe kan ikke leve i uldsengetøj med lanolinindhold. Derfor kan uldsengetøj anbefales til personer, som ikke kan tåle husstøvmider/skimmelsvampe og har vejrtrækningsproblemer.

I din sved findes kaliumsalt, der sammen med vand (fugt) danner lud. Lanolinen danner sammen med lud - sæbe, og da sæbe jo er det bedste middel mod bakterier, vasker du faktisk sengetøjet, mens du sover i det. Lugtgener er der ingen af. Det vil sige, plejer det at lugte, når du sveder, forsvinder denne gene i forsæbningsprocessen, som denne kemiske proces bliver kaldt. Samtidig får du en dejlig blød hud, og du behøver næsten ikke at bruge hudcreme.

Uld kan ånde

Naturuld opfanger kropsfugten og afgiver den efterhånden til luften i soveværelset, 7 gange hurtigere end andre dyner. Det kalder man "at ånde" gennem ulddynen. Derfor bliver man aldrig våd af sved i uld, da fugtigheden kan slippe væk. Ulden kan optage ca. 40% fugt af sin egen vægt, uden at den føles klam og kold. Andre dyner tillader ikke på samme måde at lade fugten passere. Derfor skubber man den ofte af, når man sveder. Når en fugtig kropsdel på den måde bliver afkølet, kan der opstå problemer.

Uld kan stabilisere kropstemperaturen

Selv i kulde føler man sig straks varm, når man lægger sig i uldsengetøj. Uld isolerer så godt, at kroppen ikke afgiver unødvendig varme. Herved holder alt væv inkl. huden en høj temperatur, så der ikke opstår problemer i musklerne. Afslappede muskler giver bedre blodkredsløb, og tillader rygsøjlen at blive længere, så bruskskiverne kan ernæres og trække sig væk fra nerverødderne. Problemer i kroppen kan skyldes, at musklerne ikke får lov til at slappe helt af under søvnen grundet mangel på varme.

En ulden dyne kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn. Undersøgelser har vist, at hjerterytmen hos mennesker, der sover under en ulden dyne, er markant lavere, 100% af tiden i forhold til mennesker, der ikke bruger ulddyne. Undersøgelserne viser også, at fugtighed på huden er markant lavere, 71% af tiden på mennesker, der sover med ulddyne, i forhold til folk, der ikke gør.

Uldsengetøj kan bruges med eller uden betræk. Normalt kan man ligge i uldsengetøj i flere år uden at vaske det p.g.a. uldens indhold af lanolin. Da ulden er god til at optage og afgive kroppens fugt til luften, vil det være for tørt til, at bakterierne vil kunne trives i det, dette gælder selvfølgelig også sengemider.