Vask af uldsengetøj

Uldsengetøj kan bruges med eller uden betræk. Hvis du bruger betræk, skal du være opmærksom på at bruge f.eks. 100% bomuld eller 100% silke betræk, da betrækket ellers vil hæmme uldens gode egenskaber.

Vask kun uld, når det er beskidt

Det er ikke nødvendigt at vaske uldsengetøj så ofte, da uld er mere modstandsdygtig overfor skidt. Støvsug uldsengetøjet en gang om ugen for at fjerne hår og løst skidt. Hæng det ud efter behov og lad vejr og vind friske uldsengetøjet op – det er ofte nok.

Vask med uldvaskemiddel

Uld kan ikke tåle at blive vasket med almindeligt vaskemiddel. Det skyldes, at almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, der fremmer vaskeeffektiviteten. Disse enzymer nedbryder fibrene i uld og vil dermed ødelægge ulden.

Pletvask i hånden

Undgå at gnubbe pletter væk da uld let filtre. Uld kan heller ikke tåle at ligge i blød, så pletter skal fjernes, når de opstår, og ellers kan man prøve med noget uldvaskemiddel på pletten i nogle minutter og så vaske det efterfølgende. At vaske uldsengetøj i hånden kan være hårdt arbejde ved f.eks. dyner og madrasser. Der er stor risiko for, at man kommer til at hive og vride for meget i uldsenge- tøjet og derved ødelægge ulden eller syningerne. Derfor anbefaler vi at bruge en stor vaskemaskine på uldprogram, da den bedre kan håndtere uldsengetøjet.

Vask på uldprogram

Vask uld i vaskemaskinen ved 30/40 grader på et uld- eller skåneprogram. Har du ikke en vaske- maskine, der er stor nok, kan du måske finde en ved et møntvaskeri. Uld krymper ikke alene ved høje temperature. Det er derimod bevægelse og varme samtidig, der kan få uld til at krympe. Uld kan også krympe ved lave temperaturer, hvis der sker pluslige temperaturskift.

Centrifugering

Centrifuger uldsengetøj, når det er muligt, også selvom du har vasket det i hånden. Uld kan sagtens holde til centrifugering, og det er en skånsom måde at få vandet ud af uldsengetøjet. Kan din vaskemaskine ikke centrifugere ved høje omdrejninger på uldprogram, kan du blot efterfølgende give uldsengetøjet en ekstra centrifugering ved høj hastighed. Da uldsengetøj bliver tungt, når det er vådt, er der risiko for at uldsengetøj bliver deform, hvis man hænger det op. Det er bedre, hvis det kan tørre liggende f.eks. over flere snore på tørresnoren eller på et håndklæde på badeværelse gulvet. Man må endelig heller ikke vride uldsengetøjet, da det risikere at blive deform og slider unødvendigt på ulden og syningerne.

Magneter

Når man vil vaske uldsengetøj med magneter er det vigtigt at tage magnetindlægget ud inden vask, da magneterne ellers bliver ødelagt.

Se hele vores udvalg af uldsengetøj her